Geweldloze communicatie

Van de kleinste irritatie tot en met het grootste conflict.

 

Geweldloze Communicatie gaat niet over ‘aardig doen’, maar over een revolutionaire vorm van assertief spreken en luisteren. De methode kan elke relatie verbeteren: privé, zakelijk en politiek. Conflicten lossen op, wederzijds begrip groeit, en de relatie wordt versterkt. Steeds meer managers en professionals beschouwen Geweldloze Communicatie als een onmisbare schakel in de samenwerking met elkaar en met klanten.

 

Geweldloos
Het opvallende woord ‘geweldloos’ betekent in essentie ‘oordeel-vrij’. In conflicten nemen we onze oordelen vaak voor waarheid aan. Dat is de oorzaak van veel ellende: van dagelijkse kleine frustraties tot aan oorlog en bloedvergieten. Geweldloze Communicatie helpt ons om oordelen op een effectieve manier te vertalen naar universele behoeftes.

 

Marshall Rosenberg
Geweldloze Communicatie werd met name ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934 - 2015). Hij was geïnspireerd door vredestichters als Gandhi en Martin Luther King, en destilleerde zijn methode uit bestaande succes-modellen over communicatie. Rosenberg werkte met alle denkbare doelgroepen, van kinderen tot en met vooraanstaande politici. Hij gaf les, schreef boeken en bemiddelde in conflictgebieden.

 

Leren geweldloos communiceren
Om te leren geweldloos te communiceren is training nodig. Het vraagt een investering in tijd en toewijding om de vaardigheden eigen te maken. Daar staat tegenover dat geweldloos communiceren al snel een grote positieve impact heeft op dagelijkse ontmoetingen. Niet alleen worden lastige gesprekken makkelijk, het geweldloze perspectief levert ook een grote bijdrage aan levensgeluk.

 

Lees hier over de vele toepassingen