Geweldloze communicatie

Lastige gesprekken worden inspirerende gesprekken.

 

Waarom Geweldloze Communicatie?

In het contact met elkaar vinden we de grootste vreugde, maar ook de grootste frustratie. Hoe leef of werk ik samen met deze lastige persoon? Hoe kom ik voor mezelf op zonder in ruzie te belanden. Hoe breng ik deze moeilijke boodschap? Geweldloos communiceren is de weg.

 

Wat is Geweldloze Communicatie?

Geweldloze Communicatie is een gespreks-vaardigheid, gebaseerd op de vier verbindende elementen:

 

1. Waarneming

2. Gevoel

3. Behoefte

4. Verzoek

 

De vier elementen maken het mogelijk om op de snelste manier tot elkaar te komen. Ze halen datgene naar boven waar het uiteindelijk om gaat: de diepere verlangens van alle betrokken partijen. Manipulatie, oordelen en discussie lossen als het ware op. Op een natuurlijke manier doorbreekt de methode elk niet productief communicatie-patroon.

 

Waarom heet het 'Geweldloos'?

'Geweldloos’ is een filosofische benaming, en betekent in essentie 'oordeel-vrij'. Ons denken en onze taal bevatten een weef-fout. Zonder dat we dit doorhebben, nemen we onze analyses voor waarheid aan. Het gevolg is dat we niet meer direct over onze behoeften communiceren. Dit is zowel de oorzaak van veel ellende als de oorzaak van gemiste kansen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, verwelkomt Geweldloze Communicatie oordelen bij uitstek, maar gaat verder door oordelen te vertalen naar diepere waarden. De beste samenvatting van Geweldloze Communicatie is: elk oordeel is een onhandige uitdrukking van een wonderschone behoefte. Ondanks de soms verwarrende benaming is Geweldloze Communicatie uitgegroeid tot een instrument voor talloze dagelijkse toepassingen. 

 

Wie heeft de methode bedacht?

Geweldloze Communicatie werd met name ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934 - 2015). Hij was geïnspireerd door vredestichters als Gandhi en Martin Luther King, en destilleerde zijn methode uit bestaande succes-modellen over communicatie. Rosenberg werkte met alle denkbare doelgroepen, van kinderen tot en met vooraanstaande politici. Hij gaf les, schreef boeken en bemiddelde in conflictgebieden. Rosenberg kon niet vermoeden dat zijn methode zou uitgroeien tot een zo alomvattend oer-model, met zoveel toepassings-mogelijkheden.

 

Lees hier over de vele toepassingen