Geweldloze communicatie

Bezwaren wegnemen, relaties versterken.

 

Waarom Geweldloze Communicatie?

Relaties vormen de basis van alles. Dat geldt in privé en werk. In relaties vinden we de grootste vreugde, maar ook de grootste frustraties. Hoe krijg ik meer klanten? Hoe werk ik samen met deze lastige persoon? Hoe krijg ik alle neuzen weer dezelfde kant op? De onderliggende vraag is steeds: hoe breng ik mijn behoeften en die van de ander op één lijn? Geweldloze Communicatie is de sleutel.

 

Wat is Geweldloze Communicatie?

Geweldloze Communicatie is een taal-vaardigheid, gebaseerd op de vier verbindende elementen:

 

1. Waarneming

2. Gevoel

3. Behoefte

4. Verzoek

 

De vier elementen maken het mogelijk om op de snelste manier win-win situaties te realiseren. Ze halen datgene naar boven waar het uiteindelijk om gaat: de diepste verlangens van alle betrokken partijen. Ontkenning, macht en manipulatie lossen als het ware op. Op een natuurlijke manier doorbreekt de methode elk niet productief communicatie-patroon.

 

Waarom heet het 'Geweldloos'?

'Geweldloos’ is een filosofische benaming, en betekent in essentie 'interpretatie-vrij'. Ons denken en onze taal bevatten een weef-fout. Zonder dat we dit doorhebben, nemen we onze analyses voor waarheid aan. Het gevolg is dat we niet meer direct over onze behoeften communiceren. Dit is zowel de oorzaak van veel ellende (inclusief geweld), als de oorzaak van gemiste kansen. Ondanks de soms verwarrende benaming is Geweldloze Communicatie uitgegroeid tot een instrument voor talloze dagelijkse toepassingen. 

 

Wie heeft de methode bedacht?

Geweldloze Communicatie werd met name ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934 - 2015). Hij was geïnspireerd door vredestichters als Gandhi en Martin Luther King, en destilleerde zijn methode uit bestaande succes-modellen over communicatie. Rosenberg werkte met alle denkbare doelgroepen, van kinderen tot en met vooraanstaande politici. Hij gaf les, schreef boeken en bemiddelde in conflictgebieden. Rosenberg kon niet vermoeden dat zijn methode zou uitgroeien tot een zo alomvattend oer-model, met zoveel toepassings-mogelijkheden.

 

Lees hier over de vele toepassingen